Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul’da beklenen 7.5 büyüklüğündeki olası deprem senaryosu için detaylı bir tahliye planı hazırladı. Plan kapsamında vatandaşların güvenli illere sevkiyatı hedeflenirken, tahliye adreslerinin başında yine Konya yer alıyor.
Konya'da Barınma Krizi Kapıda
Daha önce de deprem sonrası birçok vatandaşa ev sahipliği yapan Konya, bu kez aynı hazırlık seviyesinde değil. Şehirde üniversitelerde eğitim-öğretim devam ettiği için öğrenci yurtları tamamen dolu. Bu durum, acil barınma için kullanılabilecek alanları büyük ölçüde sınırlandırıyor.
Kiralık Ev Sayısı Alarm Veriyor
Konya’da an itibariyle kiralık konut sayısı sadece 2 bin seviyesinde. Önceki dönemlerde yaşanan konut krizleri hâlâ hafızalardaki tazeliğini korurken, yeniden benzer bir kriz kapıda olabilir. Göç dalgası halinde ev bulmak, adeta imkansız bir hale gelebilir.
Otellere Talep Patlayabilir
Yurt ve evlerin yetersiz kalması durumunda tek çözüm olarak oteller kalıyor. Ancak bu da sınırlı bir kapasiteye sahip. Konya'nın aniden artan nüfusu, otel kapasitelerini kısa sürede aşabilir.
Trafik ve Su Krizi Derinleşebilir
Konya'nın özellikle mesai saatleri öncesi ve sonrası yaşanan trafik yoğunluğu, göçle birlikte katlanarak artabilir. Bununla birlikte, Konya’da hâlihazırda yaşanan su sıkıntısı, yaz aylarında bir felakete dönüşebilir. Planlı kesintiler konuşulmaya başlanmış durumda.
Uzmanlar Sessiz, Endişeler Büyüyor
Henüz konuyla ilgili uzmanlardan net bir açıklama gelmiş değil. Ancak senaryonun gerçekleşmesi durumunda Konya, sosyal, ekonomik ve altyapısal olarak büyük bir sınavla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor. Bu durumun yaz mevsiminde çok daha derin etkiler yaratması bekleniyor.