Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Savaş Durduran, Konya Kapalı Havzası’nda su tüketiminin yıllık kullanılabilir miktarın çok üzerinde olduğunu belirterek, acil su tasarrufu ve doğru tarım politikaları çağrısı yaptı...
Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Konya Kapalı Havzası, yetersiz yağış ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Savaş Durduran, havzada yıllık kullanılabilir su miktarının yaklaşık 4,3 milyar metreküp olduğunu, ancak tüketimin 6,5 milyar metreküp seviyelerine ulaştığını açıkladı.
Prof. Dr. Durduran, "Eğer su tasarrufu sağlanmaz ve doğru tarım politikaları uygulanmazsa, Konya Ovası'nda tarımsal üretimin geleceği büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.
Türkiye'nin en kurak kış mevsimlerinden birini geçirdiğini ifade eden Durduran, "Kuraklık, kırsal ve kentsel yaşamı doğrudan etkiliyor. Dereler ve nehirler kurudu, barajlar ve göller olumsuz etkilendi. Sulama ihtiyacının artması yer altı sularının daha derine çekilmesine, bunun sonucu olarak da obrukların oluşmasına ve maliyetlerin yükselmesine yol açtı" dedi.
Sulu tarımın yaygınlaşması, su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Altınekin Alt Havzası’nda 2024 verilerine göre kuru ekim yapılan alanların oranı yüzde 20’ye düşerken, sulu ekim yüzde 80’e çıktı. Prof. Dr. Durduran, bu durumun su ihtiyacını artırarak yer altı sularının daha fazla çekilmesine neden olduğunu belirtti.
“Tarımsal sürdürülebilirlik için iklim odaklı politika ve stratejiler acil şekilde tamamlanmalı” diyen Durduran, yerel yönetimlerin, çiftçilerin ve ilgili kurumların daha güçlü iş birlikleri kurması gerektiğini vurguladı.
Vahşi sulama uygulamalarının derhal bırakılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Durduran, "Konya Ovası’nda salma sulama kesinlikle yapılmamalı, damla sulamaya geçilmelidir. Vahşi sulama, toprağı tuzlandırıyor ve maliyetleri artırıyor" dedi.
Suyu çok seven mısır ve ayçiçeği yerine; nohut, mercimek, buğday, arpa, lavanta, zeytin ve badem gibi az su tüketen ürünlere yönelmenin önemine dikkat çeken Durduran, tarımda, sanayide ve konutlarda su ayak izinin tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Durduran, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) gibi teknolojilerin, kuraklık riski taşıyan bölgelerin önceden belirlenmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması için kullanılmasının büyük fayda sağlayacağını söyledi.
“Konya Kapalı Havzası’nın tarımsal geleceğini korumak için topyekûn bir bilinçlenme ve politika değişimi gerekiyor” diyen Durduran, su tasarrufu konusunda kapsamlı çalışmalar yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.